نحوه اسید شویی چیلر جذبی و تراکمی
به گزارش جملات زیبا، چیلرها برای مطبوع کردن هوا از سیستمی که از یک سیکل تبرید ترمودینامیکی در دو حالت جذبی و تراکمی با دفع گرما از یک سیال ورودی که معمولا آب است برای سرد سازی محیط های مسکونی و صنعتی استفاده می کنند.
اما گاهی پیش می آید که پس از مدتی چیلر کارآیی لازم را ندارد و توانایی سرد سازی آب و کاهش دمای محیط را ندارد در این مواقع به احتمال زیاد رسوبات، قسمت های داخلی شامل لوله ها و کندانسور را گرفته است. برای حل کردن این مشکل شما باید اقدام به اسید شویی چیلر کنید.
این فرایند منجر به کاهش رسوبات داخلی کولر می شود و یکی از مهمترین کارهایی است که در هنگام سرویس کاری انجام می شود.
خبرنگاران در راستای راحتی شما سرویس نصب، اسیدشویی و تعمیر چیلر جذبی و تراکمی و همچنین تعمیر هواساز را از طریق بهترین کارشناسان مجرب و حرفه ای تعمیرات به شما عزیزان ارائه می دهد.
شما می توانید در کمترین زمان ممکن، سفارش خود را در وبسایت خبرنگاران ثبت کنید و از مهارت و تجربه تعمیرکارهای مجرب ما برای نصب و تعمیر چیلر و هواساز خود استفاده کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره سراسری 1471 تماس بگیرید.
نکات کلیدی
- اسید شویی باعث افزایش راندمان و طول عمر دستگاه می شود.
- اسید سولفامیک و اسید کلریک دو اسیدی هستند که در فرایند اسید شویی به کار می روند.
- در چیلرهای جذبی بیشتر رسوبات در لوله ها، کندانسور و جذب کننده ایجاد می شوند.
اسید شویی چیلر چیست؟
در طی فعالیت چیلر رسوبات از منابع مختلفی وارد کندانسور می شوند این رسوبات به دلیل سختی آب، جلبک ها و مواد بیولوژیکی تولید می شوند. ایجاد رسوبات در چیلر امری اجتناب ناپذیر است. در آب هایی که سختی بالایی دارند عناصری مثل منزیم، سدیم و کلسیم به وفور یافت می شود.
چیلر در طی فرایند دفع گرما به طورکلی آب را بخار می کند و بخارات موجود در آب های سخت در قالب رسوب روی کندانسور یا داخل لوله ها قرار می گیریند.
در کنار این رسوبات زنگ زدگی ها و آلودگی های محیطی است که ممکن است به داخل چیلر کشیده شود. خروجی نهایی این رسوبات کاهش عملکرد دستگاه و نقص در سرد سازی خواهد بود، در این جاست که نوبت به اسید شویی چیلر می رسد. رسوبات موجود در سیستم تبرید دلیل کم و زیاد شدن باد کولر گازی هم هست.
اسیدها مواد خورنده خطرناکی هستتند که در استفاده از آن ها باید احتیاط کرد. به همین دلیل طی این فرایند از اسیدهای استاندارد برای شستشو استفاده می شود. احتمال بسیار زیاد پس از اسید شویی مشکل نقص در عملکرد حل خواهد شد.
نحوه اسید شویی چیلر
اسید شویی چیلر با اسید های خنثی انجام می شود. برای این کار از اسید کلریک و اسید سولفامیک نیز استفاده می شود، با توجه به اینکه این اسیدها خطرناک و بسیار خورنده هستند باید با غلظت معینی باهم ترکیب شوند. این اسید ها هنگام حل شدن با رسوبات واکنش نشان می دهند و به همین دلیل رعایت نکات ایمنی در حین اسید شویی چیلر بسیار مهم و ضروری است.
نحوه اسید شویی چیلر به این صورت است که ابتدا دو طرف کندانسور را باز می کنیم و به صورت دستی به خارج کردن رسوبانی که در آن جا تجمع کرده اند می پردازیم. برای رسوباتی که همچنان در آنجا به جای مانده است فرایند اسید شویی را انجام می دهیم.
محلولی با 5 درصد اسید و میزان معینی آب تهیه می کنیم و نازل های دو طرف کندانسور را می بندیم و اجازه می دهیم که اسید داخل چیلر گردش کند.
اسید شویی چیلر به صورت مرحله به مرحله
برای اطلاعات بیشتر در این قسمت نحوه اسید شویی چیلر به صورت مرحله به مرحله آورده شده است، این مراحل شامل موارد زیر است؛
- ترکیب اسیدی مورد نظر را از قبل آماده کنید دقت داشته باشید این ترکیب باید ضدخوردگی مس باشد.
- قسمت ابتدایی و انتهایی کندانسور را باز کنید و به صورت چشمی در آن را بازدید کنید.
- در مرحله قبل اگر اسیدی مشاهده شد، با یک میله نوک تیز که معمولا از جنس برنج است رسوبات را خارج کنید.
- قسمت ابتدا و انتهای کندانسور را که از قبل باز کردید، ببندید.
- برای قسمت های به جای مانده چیلر اسید شویی را انجام دهید.
- دستگاه را به حالت ایزوله درآورید.
- دو شلنگ به ابتدا و انتهای کندانسور ببنید و به کمک پمپ یک مدار برای چرخش اسید ایجاد کنید.
- در قسمت قبلی دقت داشته باشید برای اتصال شلنگ و سایر رابط ها حتما از تفلون برای جلوگیری از خوردگی استفاده کنید.
- در طی فرایند کار به میزانPH اسید دقت داشته باشید و آن را رصد کنید.
- با زمان بندی مناسب و پس از حل شدن رسوبات کار اسید شویی چیلر تمام است.
- پمپ را خاموش کنید و اتصالات را قطع کنید.
- چیلر را با آب خالی بشورید.
- کار تمام است! شما می توانید شیرها را وصل کنید و چیلر را وارد مدار کنید.
اسید شویی چیلر را چه زمانی باید انجام دهیم؟
همانطور که بیان شد به طورکلی چیلرها براساس سیکل های ترمودینامیکی به دو دسته جذبی و تراکمی تقسیم بندی می شوند که عملکرد متفاوتی دارند. برخی علائم نشان دهنده زمان اسید شویی چیلر را در مدل های تراکمی و جذبی نشان می دهند این نشانه ها عبارتند از؛
زمان اسید شویی چیلرهای تراکمی
- تغییر شکل روغن
- بالا بودن آمپر کمپرسور نسبت به حالت طبیعی
- افزایش فشار
بیشتر بخوانید: 5دلیل آب دادن فن کویل [بررسی دلیل + روش تعمیر]
زمان اسید شویی چیلرهای جذبی
- زیاد شدن دمای آبریز سینی
- افزایش ناگهانی مصرف گاز موتورخانه
- اختلاف زیاد دمای آب ورودی و خروجی
زمانی که این علائم در چیلر مشاهده می شود زمان شستشوی چیلر با اسید رسیده است، هرچند قبل از مشاهده این علائم توصیه می شود به صورت دوره ای اسید شویی را انجام دهید.
نحوه اسید شویی چیلر جذبی
در چیلرهای جذبی بیشتر رسوبات در لوله ها، کندانسور و جذب کننده ایجاد می شوند. نحوه اسید شویی چیلر جذبی مشابه با توضیحات قبلی انجام می شود فقط باید توجه داشته باشید به دلیل طبیعت رسوبات که شامل موارد مختلف مثل زنگ آهن و منزیم و… است چاره ای جز اسید شویی وجود ندارد.
بهتر است فرایند به مدت 3-4 ساعت انجام شود ولی به هرحال اگر در حین شستشو میزان رسوبات خروجی خیلی زیاد بود به این معناست که احتمالا یک بار اسید شویی کافی نیست و نیاز به شستشوی مجدد دارد.
جمع بندی
اسید شویی چیلریک فرایند بسیار مهم برای تعمیر و نگهداری از سیستم آن است. علائم و مشخصه هایی نشان دهنده فرا رسیدن شستشو با اسید هستند؛ با این حال پیشنهاد ما این است که به صورت دوره ای این کار را انجام دهید.
در این مقاله به این نکته پرداختیم که مراحل اسید شویی چیلر چیست و چگونه انجام می شود. دقت داشته باشید اسید شویی چیلر به صورت مرحله به مرحله و با رعایت نکات ایمنی انجام شود؛ زیرا اسیدهای مورد استفاده خورنده و آتش زا هستند.
سوالات متداول
هر چند وقت یکبار باید چیلر را با اسید شستشو داد؟
با توجه به وجود رسوبات که ممکن است تا 20 درصد کارایی چیلر را کاهش دهند بهتر است این فرایند را هر حداقل هر سه ماه یکببار یا نهایت یکسال یکبار به طور منظم انجام دهید.
چرا در هنگام اسید شویی چیلر جذبی، ازت تزریق می شود؟
ازت به به پایان رساندن چرخه تکمیلی و موجب کاهش مقاومت شیمایی چیلر می شود.
هزینه تمام شده اسید شویی چیلر چه میزان است؟
هزینه تمام شده اسید شویی بسته به فاکتورهایی مثل عمر چیلر(چیلر های قدیمی بیشتر کار می برند)، میزان رسوبات و اسید های مورد استفاده دارد و متغیر است.
منبع: آچاره