3 طرز تهیه ترشی لیته بادمجان کبابی و ساده به روش بازاری
به گزارش جملات زیبا، ترشی لیته با بادمجان از جمله خوشمزه ترین و پرطرفدارترین ترشی ها برای سرو در کنار انواع پلو، آبگوشت و غذاهای گوشتی و کبابی است. طرز تهیه لیته بادمجان خیلی خوشمزه با بادمجان کبابی، ترشی مخلوط لیته بندری و ترکیب دقیق مواد ترشی لیته را در سرویس سرویس آشپزی از مجله خبرنگاران بخوانید.
طرز تهیه ترشی لیته ساده با بادمجان کبابی
مواد لازم برای تهیه لیته بادنجان اصل
- بادمجان: 1 کیلوگرم
- هویج: 2 عدد بزرگ
- سیر: 2 بوته میانه
- فلفل سبز تند: 4 عدد
- سیاه دانه: 1 قاشق غذاخوری
- سبزی ترشی لیته شامل نعنا خشک، ریحون خشک، مرزه خشک: به مقدار دلخواه
- نمک: 1 قاشق غذاخوری
- زردچوبه: 1 قاشق چایخوری
- گلپر: 1 قاشق غذاخوری
- تخم گشنیز: 1 قاشق غذاخوری
- آب جوشیده سرد: 2 لیوان
- سرکه سفید: 1 لیوان
- سرکه انگور: 2 لیوان
مراحل طرز تهیه لیته بادمجان و هویج کبابی
برای درست کردن ترشی لیته ساده با بادمجان کبابی ابتدا بادمجان ها را بشوید و پوست بگیرید و به صورت مکعبی خرد کنید. هویج و بادمجان های خرد شده را با 1 لیوان آب، 1 لیوان سرکه، نمک و زردچوبه را در یک قابلمه بریزید و روی شعله ملایم گاز بپزید تا نرم شوند.
وقتی بادمجان ها نرم شدند آن ها آبکش کنید و با دست فشار دهید تا آب شان گرفته گردد. اگر دوست دارید بادمجان ها کبابی شوند و ترشی لیته بادمجان و هویج شما طعم دودی داشته باشد ابتدا بادمجان ها را بشویید و سپس با پوست کباب کنید. وقتی بادمجان ها سرد شدند پوست آن ها را جدا کنید و در غذاساز بریزید.
بیشتر بخوانید:
در هر دو صورت بادمجان های پخته یا کبابی را باید در غذاساز یا چرخ گوشت بریزید و به همراه هویج، سیر و فلفل سبز پوره کنید. اگر ترشی لیته بادمجان را کمی درشت تر دوست دارید مواد ترشی را به جای چرخ یا پوره کردن به صورت ریز و در قطعات دلخواه خرد کنید.
سبزیجات به علاوه نمک و ادویه را به مواد دیگر اضافه نموده و با هم مخلوط کنید. سرکه و آب را کم کم اضافه کنید تا مواد، غلظتی مثل ماست پیدا نمایند. سپس ترشی را در ظروف تمیز شیشه ای، خشک و بدون بو بریزید و در جای خشک و خنک دور از نور آفتاب نگهداری کنید.
ترشی لیته بادمجان بعد از 2 هفته قابل خوردن است. ترشی لیته مخلوط بادمجان را با پوست هم درست می نمایند که در این صورت لازم نیست پوست بادمجان را بگیرید.
طرز تهیه ترشی لیته بندری مخلوط
مواد لازم برای تهیه لیته بندری
- بادمجان: 2 کیلوگرم
- هویج: 1 کیلوگرم
- فلفل دلمه ای: 3 عدد
- سیر: 1 بوته
- فلفل سبز تند: 5 عدد
- سبزی ترشی شامل مرزه و نعناع و ترخون و گشنیز و جعفری و شوید: 300 گرم (تازه یا خشک)
- سرکه: به مقدار لازم (سرکه باید به حدی باشد که فقط مواد در آن مخلوط شوند)
- نمک: 3 قاشق غذاخوری (اگر کم نمک شد بیشتر بریزید)
- زردچوبه: 1 قاشق غذاخوری
- فلفل قرمز: ½ قاشق غذاخوری
- سیاه دانه: 1 قاشق غذاخوری
- رب گوجه فرنگی: 1 قاشق غذاخوری
مراحل طرز تهیه لیته به روش بندری
مرحله اول: بادمجان ها را بپزید
برای درست کردن ترشی لیته بندری بادمجان ها را بشویید و با پوست برش بزنید. بادمجان ها را با مقدار کمی آب بپزید (در خاتمه باید آب به خورد بادمجان ها رفته باشد و آبی در قابلمه نباشد). بادمجان ها را در آبکش بریزید تا خشک و خنک شوند.
مرحله دوم: مواد ترشی را ساطوری خرد کنید
هویج ها را بشویید، پوست هویج را بگیرید و با رنده درشت رنده کنید. فلفل دلمه ای و سیرها را هم رنده کنید. فلفل سبز تند را خیلی ریز خرد کنید. سبزی های شسته شده را بعد از خشک شدن ریز و ساطوری خرد کنید.
بادمجان ها را با چرخ گوشت چرخ کنید یا در غذاساز میکس کنید. حالا تمام مواد ترشی لیته بادمجان بندری را با هم مخلوط کنید و ادویه، رب و نمک را اضافه کنید. بهتر است در این مرحله تمام مواد را در یک ظرف یا بشکه پلاستیکی درب دار بریزید و سرکه را اضافه کنید. مقدار سرکه باید به حدی باشد که فقط مواد در آن با هم مخلوط شوند و صرفا روی مواد را بپوشاند. مواد را در سرکه غوطه ور نکنید.
بیشتر بخوانید:
مرحله سوم: ترشی لیته بادمجان بندری را در شیشه بریزید
به مدت 24 ساعت درب ظرف را محکم ببندید و اجازه دهید سرکه خوب به خورد مواد برود. روز بعد دوباره کمی سرکه اضافه کنید در حدی که مواد کمی تَر شوند. نمک و فلفل ترشی را بچشید اگر کم بود مقداری دیگر اضافه کنید.
ترشی لیته بادنجان بندری را در شیشه های خشک و تمیز بریزید و درب شیشه را محکم ببندید. شیشه های ترشی را به مدت 3 روز در یخچال نگهداری کنید. بعد از 3 روز ترشی لیته بادمجان بندری شما آماده است.
طرز تهیه ترشی لیته بندری با آب گوجه فرنگی
ترشی بادمجان لیته بندری را با آب گوجه فرنگی هم می توانید درست کنید. برای درست کردن ترشی لیته بندری با آب گوجه فرنگی به روش زیر عمل کنید:
مواد لازم برای تهیه لیته با بادمجان و گوجه
- بادمجان: 1 کیلوگرم
- آب گوجه فرنگی: 3 لیتر
- گل کلم: 500 گرم
- هویج: 500 گرم
- کرفس: 200 گرم
- خیار: 200 گرم
- سیر: 1 بوته
- فلفل سبز تند: 4 عدد
- ادویه کاری: 2 قاشق غذاخوری
- گشنیز: 2 قاشق غذاخوری
- گلپر: 1 قاشق غذاخوری
- سیاه دانه: 2 قاشق غذاخوری
- نمک: به مقدار لازم
- سرکه: به مقدار لازم
طرز تهیه ترشی لیته بادمجان و گوجه
بادمجان ها را بشویید و سپس با پوست برش بزنید. بادمجان های برش داده شده را به مدت 10 دقیقه با سرکه بجوشانید. سپس بادمجان ها را آبکش کنید و اجازه دهید خشک شوند. سایر مواد را ریز و ساطوری خرد نموده و در آب گوجه و 1 لیوان سرکه بجوشانید.
شعله گاز را خاموش کنید و اجازه دهید تا مواد سرد شوند. ادویه و بادمجان های خرد شده را به این مواد اضافه کنید. اگر می خواهید ترشی لیته بادمجان بندری شما به صورت پوره باشد آن را در غذاساز یا میکسر میکس کنید. ترشی را بعد از خنک شدن در ظرف های شیشه ای در دار خشک و تمیز بریزید و به مدت 10 روز در یخچال نگهدارید تا آماده مصرف گردد.
بیشتر بخوانید:
طرز تهیه ادویه ترشی لیته
اگر می خواهید ادویه ترشی لیته را در خانه درست کنید و همواره به صورت آماده داشته باشید به ترتیب زیر عمل کنید. این ادویه برای انواع ترشی قابل استفاده است.
مواد لازم برای تهیه ادویه لیته
- پودر گلپر: 10 قاشق چای خوری
- پودر تخم گشنیز: 5 قاشق چای خوری
- دارچین: 1 قاشق چای خوری
- پودر زیره سبز: 2 قاشق چای خوری
- جوز هندی: 1 قاشق چای خوری
- فلفل سیاه: 1 قاشق چای خوری
- فلفل قرمز: 1 قاشق چای خوری
- پودر رازیانه: 1 قاشق چای خوری
- سبزی خشک: 2 قاشق چای خوری (به نسبت مساوی از مرزه، ترخون، گشنیز و نعنا خشک)
روش تهیه ادویه ترشی لیته
برای درست کردن این ادویه مخصوص و بسیار خوش عطر تمام موادی را که در بالا گفته شد آسیاب و با هم مخلوط کنید. سپس در یک ماهیتابه به مدت دو دقیقه ادویه را روی شعله ملایم گاز تفت دهید. ادویه را در یک شیشه و در جای تاریک و خنک نگه دارید و در مواقع لزوم بهره ببرید.
بیشتر بخوانید:
چند فوت و فن ترشی لیته بادمجان
*بهتر است برای طرز تهیه ترشی لیته با بادمجان، از بادمجان های بلند و قلمی تازه، بدون پلاسیدگی بهره ببرید. بادمجان هایی که دانه کمتری دارند، برای ترشی کردن بهتر هستند.
*برای طعم بیشتر می توانید پوست بادمجان ها را نگیرید و بادمجان ها را با پوست در ترشی لیته بادمجان کبابی و ساده بهره ببرید.
*درصورتی که علاقه ای به طعم بادمجان کبابی دودی ندارید، می توانید بادمجان ها را شسته و پس از خشک کردن درون فر بگذارید تا کبابی اما بدون بوی دود گردد.
*حتما بعد از شستن بادمجان ها، هویج، فلفل و تمامی مواد مورد احتیاج ترشی لیته را بعد از شستن خشک کنید.
*حتما از سبزیجات خشک برای طعم دادن به ترشی لیته بادمجان بهره ببرید، در صورتی که سبزی تازه استفاده کردید، آنها را کاملا خشک کنید. زیرا آب سبزی باعث می گردد تا ترشی کپک بزند.
*حتما مواد ترشی لیته بادمجان را داخل یک شیشه تمیز و خشک بریزید و روی آن سرکه اضافه کنید و اجازه دهید سه روز در یخچال بماند و بعد میل کنید.
*برای طرز تهیه ترشی لیته بادمجان و هویج، هویج را هم به همراه بادمجان بپزید و بعد آنها را پوره کنید. بقیه مراحل را مانند روش های بالا انجام دهید.
*طرز تهیه ترشی لیته بادمجان خالی یا طرز تهیه ترشی لیته بادمجان ساده، همان روش اول تهیه ترشی لیته است، با این تفاوت که در آن، بادمجان ها کبابی نمی شوند و از هویج یا گوجه فرنگی در آن استفاده نمی گردد.
*بعضی در ترشی لیته بادمجان به روش جنوبی، به جای سرکه از آب تمبر هندی استفاده می نمایند.
*ترشی لیته بادمجان را به جای چرخ کردن یا کوبیدن و پوره کردن، می توانید با چاقو، خیلی ریز خرد کنید.
*در منطقه ها مختلف ایران ترشی لیته بادمجون را به روش های مختلف درست می نمایند، از طرز تهیه ترشی لیته بادمجون بندری گرفته که طعم تندی آن بر سایر طعم هایش غالب است تا ترشی لیته خرفه و ترشی لیته بادمجان شمالی که معمولا با بادمجان کبابی درست می گردد.
سوالات متداول
چرا ترشی لیته ام یکدست نشده است؟
گاهی مواقع بعد از تهیه ترشی لیته یا لیته بادمجان، مواد و سرکه به صورت یکنواخت با هم مخلوط نمی شوند و حالت کشدار و منسجمی ندارند. در این مواقع احتمالا مواد ترشی بعد از پختن، به میزان کافی سرد نشده است. اگر هنوز بادمجان ها داغ باشند و به آنها سرکه اضافه کنید، بافت ترشی دانه دانه و جدا از سرکه خواهد بود.
برای جلوگیری از کپک زدن ترشی لیته چه کنیم؟
برای جلوگیری از کپک زدن ترشی لیته، باید حتما هر موادی را که می خواهید در ترشی لیته بادمجان مخلوط کنید، از قبل خشک نموده باشید. حتی الامکان از سبزی تازه در ترشی استفاده نکنید. علاوه بر این، حتما از بطری های تمیز، خشک و با درب سالم برای نگهداری ترشی بهره ببرید و تا زمان رسیدن ترشی درب آن را باز نکنید.
منبع: افق کوروش