لایروبی رودخانه های گلستان اندر خم تامین اعتبار

به گزارش جملات زیبا، لایروبی رودخانه ها برای استانی مانند گلستان که تا به امروز چندین سیل بزرگ در آن به وقوع پیوسته، امری لازم است.

لایروبی رودخانه های گلستان اندر خم تامین اعتبار

به گزارش خبرنگاران از گرگان، به عکس ها و فیلم هایی که برایم فرستاده نگاه می کنم، رودخانه ای پر از نیزار ها و درختچه های کوتاه و انبوه درون فضایی که گفته می گردد رودخانه است، اما بیشتر شبیه کانال پرورش درخت است.

حسین اکبری سال هاست در روستای حسین آباد ملک در شرق گرگان زندگی می نماید، با اشاره به فیلم هایی که برایم ارسال نموده است، گفت: با هر بارش باران نگران جاری شدن سیلاب هستیم، چون این رودخانه سالهاست لایروبی نشده است.

اکبری ادامه داد: هر بارانی ممکن است به جاری شدن سیلاب منتهی گردد و دود این مشکل به چشم ما برود.

او گفت: در این اوضاع مالی و با وجود مسائل معیشتی حتی کوچکترین ضرر این چنینی برایمان گران تمام می گردد و اگر مسئولان کمی همت و برای لایروبی این رودخانه اقدام نمایند از نگرانی ما کم می گردد.

خانم کُر هم یکی از ساکنان روستای چن سبلی در آق قلاست، می گوید: سال 98 که سیل آمد رودخانه ای که از وسط روستا عبور می کرد سرریز کرد و خانه هایمان به زیر آب رفت، آن موقع گفتند، چون رودخانه لایروبی نشده بود این رخ داد، حالا بعد از گذشت دو سال هنوز این رودخانه لایروبی نشده است.

او ادامه داد: اهالی روستای چن سبلی نگران این هستند حادثه سیل سال 98 دوباره تکرار گردد و لایروبی این رودخانه می تواند تا حد زیادی از نگرانی مردم کم کند.

استان گلستان در بخشی از حوزه آبریز دریای خزر واقع شده و با توجه به موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی دارای رودخانه های پر آب و مهمی است.

رود های جاری گلستان به طور عمده از جنوب به شمال و از شرق به غرب استان جریان دارند و از شریان های اصلی حیات مالی به ویژه در عرصه کشت انواع محصولات کشاورزی استان به شمار می فرایند.

در این میان 3 رود مهم اترک، گرگانرود و قره سو از جمله رو های دائمی گلستان هستند که با یک هزار و 700 کیلومتر طول به صورت مستقیم بر حیات جمعیت یک میلیون و 900 هزار نفری استان نقش موثری دارند.

یکی از عوامل تشدید سیلاب در گلستان کم توجهی به موضوع لایروبی رودخانه های استان برای آسان سازی گذر آب به پایین دست و دریاست.

به گفته کارشناسان رسوب گذاری و افزایش ساخت و ساز ها در حریم رودخانه ها ظرفیت آب گذری رودخانه های استان را نسبت به گذشته کاهش داده و همین موضوع سبب تشدید خسارت سیلاب دشت شده است.

به بیان دیگر اگر ظرفیت رودخانه های گلستان به ظرفیت طبیعی و گذشته خود برسد و نهر های فرعی لایروبی گردد دبی آب رودخانه هاکاهش یافته و در نتیجه حجم سیلاب ها و خسارت های ناشی از آب گرفتگی کم خواهد شد.

در سال 98 سیلی بی سابقه در گلستان رخ داد، سیلی که بر اثر یک روز بارش باران جاری شد، اما آبگرفتگی ناشی از آن تا 60 روز در بیشتر شهر های استان باقی ماند.

حتی کار به جای رسید که مردم در پشت بام خانه ها چادر زده و زندگی میکردند. در آن موقع دلیل تخلیه نشدن شهر ها از آب سیلاب لایروبی نشدن رودخانه ها عنوان شد.

به گفته سید محسن حسینی مدیرعامل آب منطقه ای گلستان رودخانه های پیر و احتیاجمند لایروبی استان هزار و 800 کیلومتر طول دارد و تقریبا هر سه سال احتیاجمند لایروبی هستند، یعنی هر سال 600 کیلومتر.

حسینی ادامه داد: بخش زیادی از رودخانه هایی که احتیاجمند لایروبی هستند در شهر ها و روستا ها قرار دارند و در بخش هایی از این رودخانه ها سازه های تقاطعی مانند پل ها موجب تشدید رسوب گذاری می گردد.

او گفت: حدود 850 پل روی رودخانه هستند و اگر دچار مشکل باشند اثر تشدید نمایندگی در بروز سیلاب دارند.

حسینی ادامه داد: بخشی از این پل ها مربوط به اداره جهاد کشاورزی و بخشی دیگر مربوط به راهداری است و اگر این دستگاه ها پل ها را اصلاح نمایند انگار لایروبی رخ داده است.

او گفت: بودجه سالانه لایروبی رودخانه های گلستان 140 میلیارد تومان است در حالی که در امسال اعتباری که به شرکت آب منطقه ای از منابع مختلف داده شد حدود 11 میلیارد تومان است یعنی 8 درصد بودجه.

عابدی رئیس برنامه و بودجه گلستان در باره هزینه مورد احتیاج لایروبی ها گفت: هر کیلومتر لایروبی رودخانه ها چیزی در حدود 250 میلیون تومان اعتبار احتیاج است.

او ادامه داد: ضرورت دارد در حوزه لایروبی رودخانه ها توجه ویژه ای در سطح ملی به این حوزه گردد.

عابدی گفت: اعتبار مورد احتیاج لایروبی رودخانه ها امسال بیش از 50 میلیارد تومان بود که 15 و نیم میلیارد در بخش مهندسی رودخانه و 2 و نیم میلیارد تومان درحوزه حریم شهر و روستا ها به آن اختصاص پیدا کرد.

او گفت: اعتبار در نظر گرفته شده برای کنترل سیلاب در رودخانه گرگان رود 53 میلیارد و 200 میلیون تومان بوده که در امسال 4 میلیارد تومان به این طرح اختصاص پیدا نموده که کافی نیست.

عابدی ادامه داد: علاوه بر اقداماتی که در حوزه لایروبی انجام می دهیم بخشی از اعتبار بر عهده آبخیزداری و آبخوان داری است تا قبل از اینکه در مهندسی رودخانه کاری انجام دهیم و در بالا دست بتوانیم حوزه های آبخیز را به لحاظ طرح های آبخیزداری و آبخوان داری به این سمت راهنمایی کنیم.

او گفت: برنامه ریزی شده تا در سفر ریاست جمهوری موضوع تامین اعتبار برای لایروبی رودخانه های استان پیگیری گردد.

تجارب ادوار گذشته حاکی است هر 10 سال حداقل یک سیل بزرگ در گلستان رخ داده است که درس نگرفتن از آن و کم توجهی به ضرورت برطرف نارسایی ها این استان را آسیب پذیر و به محلی برای تاخت و تاز سیل های ویرانگر تبدیل نموده است و اگر اجرای طرح های زیربنایی مانند تکمیل زهکشی و لایروبی رودخانه های گلستان با تاخیر روبرو یا به فراموشی سپرده شوند باز هم این استان باید در انتظار سیلاب های مخرب باشد.

لایروبی رودخانه ها موضوعی منحصر به دشت های گلستان نیست و خطر آن منطقه ها بالادستی و جنگلی استان را نیز تهدید می نماید و نباید مورد غفلت مسولان قرار گیرد.

به گفته کارشناسان امر لایروبی رودخانه ها و نهر ها می تواند در پیشگیری از خسارت احتمالی سیل بسیار موثر باشد.

گزارش از مونا محمد قاسمی

ق

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار: 25 بهمن 1400 بروزرسانی: 25 بهمن 1400 گردآورنده: khaneh-jok-sms.ir شناسه مطلب: 1441

به "لایروبی رودخانه های گلستان اندر خم تامین اعتبار" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "لایروبی رودخانه های گلستان اندر خم تامین اعتبار"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید