توصیه هایی به روزه دارانِ ماه رمضان
به گزارش جملات زیبا، تهران (پانا) - رمضان ماه پاکی جسم و جان است؛ اما روش های غلط خورد و خوراک در این ماه باعث می گردد که بسیاری افراد نه تنها به پاکی و سلامت جسم دست نیابند، بلکه چند روزی از این ماه نگذشته دچار انواع مسائل گوارشی از جمله نفخ، ترش معده، یبوست و... شوند.
به گزارش ایسنا، طب ایرانی برای پیشگیری از این معضلات راهکار ها و راهکارهایی ارائه می دهد:
اگر از هر نوع بیماری گوارشی رنج می برید حتما قبل از آغاز ماه مبارک با یک پزشک در خصوص امکان روزه دریافت مشورت کنید. در بعضی بیماری ها از جمله زخم اثنی عشر دریافت روزه صحیح نیست و منجر به تشدید بیماری می گردد.
از مصرف غذاهای مختلف و سفره های رنگین افطار و سحر خودداری کنید.
مواد غذایی مختلف از نظر کیفیت و ویژگی ها با هم متفاوت هستند و در نتیجه هضم آنها یکسان نخواهد بود. وقتی دو یا چند غذای مختلف با هم خورده گردد، معده و دستگاه گوارش نمی تواند همه آنها را به حد نهایی هضم کند و در نتیجه فساد هضم رخ می دهد.
به سالاد و مخلفات افطار نه بگویید.
این مواد مخصوصا اگر با حجم زیاد در کنار افطار یا با وعده اصلی مصرف گردد باعث عدم هضم، نفخ، ترش کردن یا درد شکم می شوند.
حلیم و آش رشته در تابستان؛ هرگز. اصولا حلیم و آش رشته و امثال آن غذاهای سنگینی محسوب می شوند و غذای تابستان نیستند. پس آنها را از سفره افطار تابستانی خط بزنید و در صورت تمایل زیاد، به مقدار کم قانع شوید.
وعده افطار و شام را جدا کنید.
از آنجایی که معده مدت طولانی خالی بوده است، توان هضم حجم بالای مواد را ندارد، لذا توصیه می گردد در زمان افطار یک ماده غذایی میل گردد و در صورت تمایل و احتیاج حدود یک ساعت بعد شام میل گردد.
یک افطاری خوب؛
پسته، بادام، فندق و بادام هندی از هر کدام 5 عدد، شیر یک لیوان، خرما 2 عدد، پودر نبات یک قاشق مرباخوری: پوست خارجی و هسته خرما را جدا کنید، همراه پودر مغزهای ذکر شده و نبات در شیر داغ بریزید. در زمان افطار ابتدا خرما را از شیر خارج نموده و میل کنید و سس شیر و محتویات آن را با کمی نان برشته میل نموده و تا نیم ساعت چیزی نخورید.
بعضی غذاها را فراموش کنید؛ مصرف بعضی غذاها مانند ماکارانی، آش رشته، ماهی، سالاد الویه، به ویژه در وعده سحر در این ماه علاوه بر احساس سنگینی، امکان افزایش تشنگی در طول روز را به دنبال دارد. همچنین مواد غذایی پر ادویه و نمک حرارت بدن را بالا برده و موجب تشدید تشنگی می گردد.
از مصرف آب و نوشیدنی با غذا خودداری کنید؛ این اصل همواره صادق است اما در ماه رمضان که معده در طول روز کمی ضعیف می گردد نمود بیشتری دارد و به شدت باعث اختلال هضم، رفلاکس، نفخ و...می گردد.
خوراکی هایی که برای گگرددن روزه مناسب نیست؛
نوشیدن شیر به تنهایی، آب سرد، بعضی میوه ها مثل هندوانه، هلو، خیار و خربزه برای گگرددن روزه مناسب نیست؛ زیرا باعث فراوری مواد نامناسب در دستگاه گوارش می گردد. البته شیر گرم و شیرین شده با عسل یا شکر و یا به شکل معجون مانعی ندارد. آب بسیار سرد نیز در این هنگام باعث از بین رفتن حرارت ذاتی معده شده و آن را ضعیف می نماید.
بلافاصله بعد از سحری یا شام نخوابید؛ زیرا این کار باعث فشار به دهانه معده و عدم قرارگیری غذا در انتهای معده برای هضم کامل می گردد و لذا عواقبی مثل رفلاکس، نفخ و سوء هاضمه را به دنبال خواهد داشت و از طرفی خواب نیز نا آرام و مختل خواهد بود، لذا حداقل نیم ساعت بعد از صرف این وعده ها نخوابید.
از فعالیت بدنی بلافاصله پس از صرف سحری یا شام بپرهیزید.
حداقل تا یک ساعت پس از غذا هیچ فعالیت سنگینی از جمله دویدن، شنا، طناب زدن مجاز نیست، اما قدم زدن آرام و کوتاه مفید است.
برای کاهش احساس تشنگی و گرما از این نوشیدنی ها بهره ببرید؛
عرق کاسنی، عرق شاطره، عرق کاهو، تخم خرفه، ماءالشعیر طبی، فالوده هندوانه با سکنجبین میل کنید. البته افرادی که معده و کبد سرد دارند باید در مصرف این نوشیدنی ها احتیاط نمایند.
از یبوست جلوگیری کنید؛
بنابر اعلام دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، برای اینکار به جای مصرف میوه های بسیار آبدار و خام که باعث درد شکم می شوند می توان خیسانده برگه هلو، زردآلو، انجیر و آلوی بخارا استفاده کرد. این خشکبار باید در آب جوش یا گلاب داغ یکساعت خیسانده و سپس میل گردد. بهتر است مصرف این ترکیب یک تا دو ساعت بعد از شام باشد.
منبع: خبرگزاری پانا