طرز تهیه قرابیه تبریزی اصل با بافت ترد و مغزدار
به گزارش جملات زیبا، قرابیه نارگیلی از آن دسته شیرینی های خوش عطر و طعم است که رایحه دلنشین آن از کوچک و بزرگ دل می برد. در تهیه این شیرینی همچون طرز تهیه شیرینی قرابیه تبریز می توان ردپای قنادهای تبریزی را دید. تهیه این شیرینی سنتی برای میهمانی و دورهمی یک انتخاب بی نقص به شمار میرود که در کنار چای، قهوه یا شربت می توان سرو کرد. با خواندن طرز تهیه قرابیه نارگیلی در این جا می توانید پخت آن را مرحله به مرحله پیش ببرید.

مواد لازم برای تهیه قرابیه نارگیلی
- سفیده تخم مرغ 3 عدد
- پودر نارگیل 2 لیوان فرانسوی
- شکر 1 لیوان فرانسوی
- روغن مایع 75 گرم
- آب لیمو نصف قاشق چای خوری
- وانیل 1/4 قاشق چای خوری
- خلال پسته به اندازه لازم
- خلال بادام به اندازه لازم
طرز تهیه قرابیه نارگیلی
مرحله اول: مواد را مخلوط کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه قرابیه نارگیلی همچون دیگر دستورهای تهیه شیرینی باید مواد لازم را از 30 دقیقه قبل بیرون بگذارید تا به دمای محیط برسد. حال سفیده و زرده های تخم مرغ را به آرامی از یکدیگر جدا کنید چراکه در این دستور تنها به سفیده تخم مرغ احتیاج دارید. حال در یک کاسه بزرگ نیمی از سفیده ها را به همراه سه چهارم روغن مایع و پودر نارگیل بریزید. مواد را به صورت دستی یا با هم زن خوب بزنید تا یک دست شوند. با زرده های به جامانده طرز تهیه شیرینی پفکی با زرده را امتحان کنید.
نکته: در صورت درشتی پودر نارگیل باید آن را یک تا دو بار آسیاب کنید.
مرحله دوم: خمیر شیرینی را درست کنید
در دومین مرحله از طرز تهیه قرابیه نارگیلی مواد را داخل دستگاه غذاساز یا چرخ گوشت بریزید. مواد را تا جایی چرخ کنید که پودر شده و خمیرتان بافتی یک دست و منسجم پیدا کند. حال در این مرحله نوبت به قوام خمیر قرابیه می رسد؛ یک تابه مناسب روی حرارت ملایم بگذارید تا خوب گرم گردد سپس خمیر را داخل تابه بریزید. خمیر را برای 10 دقیقه مداوم هم بزنید تا کامل گرم گردد. تنها مراقب باشید که نجوشد چراکه منجر به پخت سفیده تخم مرغ و سفت شدن آن خواهد شد.
مابقی روغن مایع، وانیل و آب لیمو را هم داخل تابه بریزید. مواد را مجدد برای 20 دقیقه دیگر هم بزنید. در نهایت خمیر که قوام لازم را به دست آورد آن را از روی حرارت بردارید تا خنک گردد. از طرز تهیه قرابیه بادام به سبک قنادی ها غافل نشوید که بسیار خوشمزه و مناسب پذیرایی است.
نکته 1: در صورت عدم علاقه به عطر وانیل می توانید اسانس بادام، هل یا گلاب را جایگزین آن کنید.
نکته 2: با توجه به آن که نارگیل زود می سوزد باید در کنار فر بمانید و آن را چک کنید.
مرحله سوم: سفیده تخم مرغ را اضافه کنید
در سومین مرحله از طرز تهیه قرابیه نارگیلی باید مابقی سفیده تخم مرغ را با هم زن و دور تند برای دقایقی بزنید تا سفید و حجیم گردد. سپس سفیده را به خمیر اضافه کنید. حالا مواد را به آرامی هم بزنید تا کامل ترکیب شوند. اگر از افراد علاقه مند به قرابیه هستید باید طرز تهیه شیرینی قرابیه گردویی را درست کنید که بافت، عطر و طعم متفاوتی را تجربه کنید.
مرحله چهارم: قرابیه را پایپ کنید
در چهارمین مرحله از طرز تهیه قرابیه نارگیلی باید داخل قیف شیرینی پزی ماسوره مناسب بگذارید سپس خمیر را داخل قیف بریزید. در صورت سفتی خمیر، کمی سفیده تخم مرغ به آن اضافه نموده و هم بزنید تا شل تر گردد. حال داخل سینی فرتان یک کاغذ روغنی پهن کنید. شیرینی را به آرامی و با فاصله از هم داخل سینی فر پایپ کنید. کوچک و بزرگی شیرینی ها کاملا سلیقه ای است اما سعی کنید همگی در یک اندازه باشند. در ادامه اندازهی خلال پسته و بادام برای تزیین روی شیرینی ها بریزید. در نهایت فر را با دمای 170 درجه سانتی گراد روشن کنید تا خوب گرم گردد. با وجود پودر نارگیل در دسترس تان می توانید طرز تهیه شیرینی ساق عروس نارگیلی را هم امتحان کنید.
مرحله پنجم: شیرینی را بپزید
در آخرین مرحله از دستور تهیه قرابیه نارگیلی سینی را برای 25 دقیقه در طبقه وسط فر بگذارید تا شیرینی ها بپزند. با طلایی شدن لبه قرابیه ها سینی را بیرون بیاورید. کمی زمان دهید تا خنک شوند سپس آن را با چای یا شربت خنک برای عزیزان تان سرو کنید. با خواندن طرز تهیه شیرینی نارگیلی بدون داغ زدن به راحتی می توانید آن را برای دورهمی هایتان درست کنید.
نکته: دمای فر را با توجه به دستگاه تان دقیق تنظیم کنید تا قرابیه هایتان هنگام پخت پهن نشوند.
نکات تکمیلی تهیه قرابیه نارگیلی
شیرینی قرابیه با آن عطر و طعم دلپذیر خود دیگر جای رقابت برای دیگر شیرینی های سنتی باقی نگذاشته است، اگر در پی آن هستید که قرابیه تان همچون قرابیه های تبریزی گردد حتما نکات تکمیلی زیر را بخوانید.
طرز تهیه قرابیه نارگیلی با آرد برنج
قرابیه نارگیلی تبریز را علاوه بر روش گفته شده در بالا با آرد برنج هم می توانید درست کنید؛ در کنار مواد لازم گفته شده تنها به یک قاشق غذاخوری آرد برنج احتیاج دارید. در طرز تهیه قرابیه نارگیلی با آرد برنج باید سفیده تخم مرغ را به همراه پودر قند و پودر نارگیل خوب مخلوط کنید. سپس روغن مایع، پودر هل و آرد برنج الک شده را به مخلوط سفیده تخم مرغ اضافه کنید. حال تمامی مواد را داخل یک تابه از قبل گرم شده بریزید. مواد را مدام هم بزنید تا یک دست گردد. با گرم شدن مواد، اندازهی گلاب اضافه کنید. مجدد برای یک تا دو دقیقه دیگر هم بزنید. در نهایت خمیر قرابیه آماده است. آن را پایپ و بپزید. از دیگر شیرینی های سنتی با دستوری آسان می توان به طرز تهیه شیرینی برنجی کرمانشاهی اصیل اشاره نمود که در خبرنگاران دستور آن موجود است.
دستورتهیه قرابیه نارگیلی با سه روش متفاوت
اگر از علاقه مندان به این شیرینی سنتی و اصیل هستید اما دسترسی به فر ندارید هیچ جای نگرانی نیست چراکه مانند دیگر دستورهای شیرینی می توانید آن را به روش های دیگری هم درست کنید. در ادامه چهار روش را خواهیم گفت که پخت آن را برایتان آسان تر خواهد نمود.
- پخت قرابیه نارگیلی در تابه و قابلمه
- در این دستور تنها احتیاج به یک تابه نسوز و کاغذ روغنی دارید. پس مواد لازم را همچون دستور گفته شده در بالا آماده کنید. تابه دو طرفه یا قابلمه تان را کاغذ روغنی پهن کنید. شیرینی را پایپ کنید. در تابه را برای 30 دقیقه ببندید تا کامل پخته شوند. فقط به خاطر داشته باشید برای پخت بهتر شیرینی ها بهتر است که تابه یا قابلمه را 30 دقیقه قبل از پخت گرم کنید.
- پخت قرابیه نارگیلی به روش بخارپز
- اگر در پی قرابه ای نرم هستید باید آن را به روش بخارپز درست کنید. ابتدا مواد لازم را آماده و خمیر شیرینی را درست کنید سپس آن را در یک ظرف مناسب نشکن پایپ کنید. حال داخل قابلمه تان سه تا پایه فلزی بگذارید. کمی آب داخل قابلمه بریزید. ظرف را روی پایه ها بگذارید. 30 دقیقه صبر کنید تا شیرینی ها با بخار آب پخته شوند.
- پخت قرابیه نارگیلی در مایکروفر
- طرز تهیه قرابیه نارگیلی در مایکروفر را مانند بالا پیش ببرید سپس آن را در سینی مایکروفر پایپ کنید. دقت داشته باشید که زمان پخت شیرینی ها با این روش نسبت به دیگر روش های گفته سریع تر است. پس درجه دستگاه را در حالت میانه تنظیم کنید. در نهایت سه دقیقه برای پخت شیرینی های خوشمزه تان زمان در نظر بگیرید.
- سرخ کردن قرابیه
- یکی از آسان ترین و البته ناسالم ترین روش ها در تهیه این شیرینی، سرخ کردن خمیر قرابیه است. با آن که این روش جایز نیست به یک تابه نسوز و اندازهی روغ سرخ کردنی احتیاج دارید. با داغ شدن روغن خمیرها را به صورت دو تا سه تایی در روغن سرخ کنید. در نهایت شیرینی ها را روی یک دستمال کاغذی یا توری سیمی بگذارید تا روغن اضافه شان گرفته گردد.
شکل دادن خمیر قرابیه
شکل و اندازه قرابیه کاملا سلیقه ای و به ذائقه خودتان بستگی دارد؛ در صورت استفاده از قیف شیرینی پزی باید ماسوره ساده یا شکوفه در اندازه میانه انتخاب کنید. برترین جایگزین برای قیف شیرینی پزی پلاستیک فریزر است تنها نباید آن را زیاد پر کنید. اگر خمیر حالت سفتی به خود گرفته بود باید پنج تا 10 گرم روغن مایع به آن اضافه نموده و مجدد هم بزنید تا راحت تر شیرینی تان را پایپ کنید.
بهتر است قیف شیرینی پزی را برای دقایقی داخل یخچال بگذارید تا خنک گردد. سپس آن را پر کنید با این کار دیگر خمیر به دیواره های داخلی قیف نمی چسبد. راه چاره دیگر آن است که ماسوره تان را کمی با روغن چرب کنید. در نهایت قیف را به صورت عمودی روی کاغذ روغنی نگه داشته و با فشار یکنواخت خمیر را پایپ کنید. باز هم اگر شیرینی تان شکل خوبی به خود نگرفت بعد از پایپ روی آن را صاف کنید. طرز تهیه شیرینی نارگیلی بدون فر را بخوانید و برای خود و عزیزان تان در روزهای تعطیل درست کنید.
مواد جایگزین در دستور تهیه قرابیه نارگیلی
گاها پیش می آید که هوس تهیه قرابیه می کنید اما مواد لازم در دسترس تان نیست یا به اندازه کافی ندارید پس با دانستن موارد زیر به راحتی می توانید آن ها را جایگزین کنید:
سفیده تخم مرغ
سفیده تخم مرغ در طرز تهیه قرابیه منجر به پوکی و بافت نرم شیرینی می گردد پس اگر تخم مرغ در دسترس تان نبود می توانید مخلوط پودر سفیده تخم مرغ و آب را جایگزین آن کنید. با وجود سفیده تخم مرغ، طرز تهیه شیرینی پفکی گردویی با سفیده را هم می توانید درست کنید.
پودر نارگیل
پایه این شیرینی تبریزی بر خلاف قرابیه بادامی و گردویی تنها پودر نارگیل است پس در صورت حساسیت یا عدم علاقه به آن می توانید پودر فندق یا آرد بادام بهره ببرید. عطر و بافت نرم آن تغییر نخواهد نمود پس نگران نباشید. اگر علاقه مند به پودر نارگیل هستید برای تولد هایتان می توانید طرز تهیه کیک نارگیلی خیس را درست کنید.
شکر
در تهیه این شیرینی سنتی مهم است که شکرتان دانه ریز باشد اما اگر از رژیم غذایی خاصی پیروی می کنید یا دچار بیماری دیابتی هستید به راحتی می توانید از شکر قهوه ای، عسل یا شیرین کننده های طبیعی مانند استویا بهره ببرید.
آب لیمو
آب لیمو در دستور تهیه شیرینی هایی مانند قرابیه که پایه آن سفیده تخم مرغ است به حذف بوی زهم تخم مرغ یاری می نماید حال استفاده از آن لازم است. اگر آب لیمو خوب و با کیفیتی در دسترس تان نیست به راحتی می توانید سرکه سیب را جایگزین آن کنید.
ترفندهای طلایی پخت قرابیه نارگیلی
در صورت پهن شدن شیرینی هنگام پخت باید اندازه شکر آن را آنالیز کنید چرا که زیادی شکر منجر به این حالت می گردد.
اگر تمایل به ترک خوردن قرابیه تان دارید باید اندازهی آرد برنج به مواد اضافه کنید. اگر برای میهمانی هایتان در پی تنوع در پذیرایی تان هستید مطلب شیرینی ساده و خوشمزه برای نوروز را بخوانید را که بیش از ده ها دستور در آن نوشته شده است.
منبع: کتاب کاله